Chcesz mieć w swojej kuchni oryginalne przyprawy, herbaty i kawy?

Herbata i kawa to napoje, które są znane na całym świecie. Uwielbia się je nie tylko za ich smak,  ale  także za szereg   właściwości zdrowotnych.  Zazwyczaj posiadamy  swoje ulubione rodzaje tych napojów i nie wyobrażamy sobie  dnia bez filiżanki któregoś z nich.
Herbatę znano  w Chinach już około 2700 roku p.n.e.   Historia głosi,  że chiński cesarz Shen Nong  pił ją  po raz pierwszy, gdy do jego filiżanki z  wrzątkiem wpadły  przypadkowo przyniesione przez wiatr liście  herbaty. Po uzyskaniu ogromnej popularności w Chinach, uprawa herbaty rozprzestrzeniła się na cały kontynent azjatycki.
Plantacje herbaty zakłada się około 1000 m n.p.m.   w miejscach, gdzie panuje gorący i wilgotny klimat. Jedna roślina może  dawać plon nawet 20 lat.  Poza  ewidentnymi  walorami smakowymi,  herbata jest bogata w  składniki, które  które dobroczynnie wpływają  na nasze zdrowie. Napar z liści herbaty  poprawia zdolności pamięciowe,  ma właściwości oczyszczające, pozytywnie wpływa na układ trawienny i  poprawia wzrok. Herbata jest przede wszystkim bogatym źródłem garbników. Garbniki (zwane taninami) to substancje należące  do grupy polifenoli.  Wykazują one zdolność do trwałego wiązania się z białkami i są dobrze rozpuszczalne  w wodzie. Mają właściwości ściągające, działają  korzystnie na układ pokarmowy,  chroniąc błony śluzowe  jelit. Oddziałują także na układ nerwowy  zmniejszając świąd i pieczenie. Wykazują skuteczność  w walce ze szkodliwymi mikrobami jak np. Helicobacer phylori, odpowiedzialnymi za choroby wrzodowe żołądka, a także wirusami. Zawartość garbników w herbacie zależy  od jej rodzaju. Najpopularniejszym i najbardziej lubianym  rodzajem herbaty jest herbata czarna. Uzyskuje się ją  w procesie kilkugodzinnej fermentacji i suszenie. W czasie fermentacji listki puszczają sok, co  ułatwia utlenianie. Część garbników zmienia się wtedy w związki aromatyczne. Wielu  smakoszy  zdobyła również  herbata zielona, a to za sprawą przyspieszania procesu przemiany materii.  Jej orzeźwiający i nieco cierpki smak  uzyskuje się  poddając listki jedynie suszeniu. Nie poddaje się jej procesowi  fermentacji, jest zatem mniej aromatyczna niż herbata czarna, ale bardzo bogata w garbniki. Herbatę białą otrzymuje się z pączków i listków  ręcznie zbieranych wczesną wiosną. Poddaje się je jedynie procesowi suszenia.  Napar z białej herbaty ma silne działanie oczyszczające, dzięki wysokiej zawartości polifenoli. Poza tym jest  niezwykle  ceniona za wyjątkowe walory smakowe. Herbatę czerwoną uzyskuje się poddając liście długiej fermentacji.

Aby napar z herbaty zawierał wszystkie dobroczynne związki  należy ją parzyć  przynajmniej przez 2 minuty. Sposób parzenia jest  niezwykle ważny ponieważ  daje możliwość uzyskania napoju o różnych  właściwościach. Jeśli będziemy ją parzyć  krócej niż 3 minuty, uzyskamy działanie pobudzające, jeśli dłużej niż 5 minut – napój uzyska właściwości uspokajające.
Kawa cieszy się na świecie taką samą  popularnością jak herbata.  Bogata w kofeinę  ma działanie pobudzające,  dodaje energii i polepsza sprawność psychiczną.  Kawa pochodzi z Etiopii, a do Europy trafiła w XVI wieku. Początkowo  dostępna była tylko w aptekach, gdyż  uważano ją za lek na wiele schorzeń. W Polsce pojawiła się w 1683 roku. Kawowiec jest wiecznie zielonym krzewem, rosnącym   głównie w Afryce. Kawę otrzymuje się z palonych i mielonych ziaren kawowca.  Kawa wzbudza wiele kontrowersji, trudno ją bowiem zaliczyć do zdrowej żywności.   Nad jej właściwościami wciąż prowadzi się badania naukowe.    Do tej pory wykazano, że składniki w niej zawarte mogą  przeciwdziałać chorobom nowotworowym. Należy pamiętać, że częste jej spożywanie wypłukuje z organizmu magnez, który jest niezbędny  dla organizmu człowieka. Do pozytywnych właściwości kawy niewątpliwie należy  chwilowa poprawa pamięci krótkotrwałej oraz podniesienie IQ. Poprawia koncentrację, dotlenia organizm,  pozytywnie wpływa na trawienie i krążenie.  Poprawia  metabolizm, zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór wątroby i jelita, na cukrzycę typu 2, chorobę Parkinsona. Ma właściwości  antyoksydacyjne. Negatywne skutki picia kawy wiążą się z kofeiną.  Zbyt duża ilość kawy powoduje nerwowość  i utrudnia zasypianie. Zaleca się picie do 500 mg kawy dziennie. To równowartość mniej więcej 3 filiżanek. Taka dawka  nie jest szkodliwa dla organizmu.


Wspaniałą alternatywą dla kawy i herbaty jest  yerba mate. Napój ten  przyrządzany jest  z listków i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego. Jest to wiecznie zielone drzewo, które w stanie dzikim  rośnie na niewielkim obszarze na terenie Argentyny, Paragwaju, Brazylii i Urugwaju. Jest tam uprawiane i eksportowane  na cały świat.  Trzeba wiedzieć, że yerba mate nie jest herbatą. Pozyskuje się ją z zupełnie innej rośliny!
Proces przygotowania naparu jest  całkowicie inny niż  kawy czy herbaty. Do naczynia sypie  się 3/4 objętości suszu. Pije się ją przez rurkę zakończoną sitkiem  zwaną bombilla. Każdą porcję można zaparzać  nawet 7 razy. Yerba mate  charakteryzuje się bardzo gorzkim smakiem, a zwłaszcza porcja zaparzana  pierwszy raz. Do jej  szczególnego  smaku trzeba się przyzwyczaić. Warto  jednak wysilić kubki smakowe, gdyż jest prawdziwą pigułką zdrowia.  Poza właściwościami pobudzającymi, doskonale  oczyszcza organizm,  normuje ciśnienie, zmniejsza objawy zmęczenia,  przyspiesza  przemianę materii,  odżywia   skórę oraz zwiększa odporność.   Jest bogata w wiele dobroczynnych związków chemicznych, witamin,  mikro-  i makroelementów.  Nieczęsto się zdarza,   aby wszystkie te składniki były obecne w jednej porcji pożywienia. Yerba mate jest doskonałym źródłem ich wszystkich.
Obojętnie  czy jest się smakoszem kawy, herbaty czy yerba mate, bardzo trudno  jest  zakupić produkty oryginalne, aromatyczne o wysokich standardach produkcji.  Jednym z niewielu miejsc, gdzie są dostępne,  jest sklep internetowy skworcu.com.pl. Można tam zakupić nie tylko kawy i herbaty najwyższej jakości, ale również bakalie i przyprawy. Sklep internetowy  oferuje również różnorodne mieszanki przypraw, miody, syropy oraz pojemniki do ich właściwego przechowywania. Wszystkie oferowane produkty spełniają bardzo wysokie standardy i na pewno  sprostają oczekiwaniom najbardziej wymagających smakoszy.