Chcesz mieć w swojej kuchni oryginalne przyprawy, herbaty i kawy?
Herbata i kawa to napoje, które są znane na całym świecie. Uwielbia się je nie tylko za ich smak, ale także za szereg właściwości zdrowotnych. Zazwyczaj posiadamy swoje ulubione rodzaje tych napojów i nie wyobrażamy sobie dnia bez filiżanki któregoś z nich.
Herbatę znano w Chinach już około 2700 roku p.n.e. Historia głosi, że chiński cesarz Shen Nong pił ją po raz pierwszy, gdy do jego filiżanki z wrzątkiem wpadły przypadkowo przyniesione przez wiatr liście herbaty. Po uzyskaniu ogromnej popularności w Chinach, uprawa herbaty rozprzestrzeniła się na cały kontynent azjatycki.
Plantacje herbaty zakłada się około 1000 m n.p.m. w miejscach, gdzie panuje gorący i wilgotny klimat. Jedna roślina może dawać plon nawet 20 lat. Poza ewidentnymi walorami smakowymi, herbata jest bogata w składniki, które które dobroczynnie wpływają na nasze zdrowie. Napar z liści herbaty poprawia zdolności pamięciowe, ma właściwości oczyszczające, pozytywnie wpływa na układ trawienny i poprawia wzrok. Herbata jest przede wszystkim bogatym źródłem garbników. Garbniki (zwane taninami) to substancje należące do grupy polifenoli. Wykazują one zdolność do trwałego wiązania się z białkami i są dobrze rozpuszczalne w wodzie. Mają właściwości ściągające, działają korzystnie na układ pokarmowy, chroniąc błony śluzowe jelit. Oddziałują także na układ nerwowy zmniejszając świąd i pieczenie. Wykazują skuteczność w walce ze szkodliwymi mikrobami jak np. Helicobacer phylori, odpowiedzialnymi za choroby wrzodowe żołądka, a także wirusami. Zawartość garbników w herbacie zależy od jej rodzaju. Najpopularniejszym i najbardziej lubianym rodzajem herbaty jest herbata czarna. Uzyskuje się ją w procesie kilkugodzinnej fermentacji i suszenie. W czasie fermentacji listki puszczają sok, co ułatwia utlenianie. Część garbników zmienia się wtedy w związki aromatyczne. Wielu smakoszy zdobyła również herbata zielona, a to za sprawą przyspieszania procesu przemiany materii. Jej orzeźwiający i nieco cierpki smak uzyskuje się poddając listki jedynie suszeniu. Nie poddaje się jej procesowi fermentacji, jest zatem mniej aromatyczna niż herbata czarna, ale bardzo bogata w garbniki. Herbatę białą otrzymuje się z pączków i listków ręcznie zbieranych wczesną wiosną. Poddaje się je jedynie procesowi suszenia. Napar z białej herbaty ma silne działanie oczyszczające, dzięki wysokiej zawartości polifenoli. Poza tym jest niezwykle ceniona za wyjątkowe walory smakowe. Herbatę czerwoną uzyskuje się poddając liście długiej fermentacji.
Aby napar z herbaty zawierał wszystkie dobroczynne związki należy ją parzyć przynajmniej przez 2 minuty. Sposób parzenia jest niezwykle ważny ponieważ daje możliwość uzyskania napoju o różnych właściwościach. Jeśli będziemy ją parzyć krócej niż 3 minuty, uzyskamy działanie pobudzające, jeśli dłużej niż 5 minut – napój uzyska właściwości uspokajające.
Kawa cieszy się na świecie taką samą popularnością jak herbata. Bogata w kofeinę ma działanie pobudzające, dodaje energii i polepsza sprawność psychiczną. Kawa pochodzi z Etiopii, a do Europy trafiła w XVI wieku. Początkowo dostępna była tylko w aptekach, gdyż uważano ją za lek na wiele schorzeń. W Polsce pojawiła się w 1683 roku. Kawowiec jest wiecznie zielonym krzewem, rosnącym głównie w Afryce. Kawę otrzymuje się z palonych i mielonych ziaren kawowca. Kawa wzbudza wiele kontrowersji, trudno ją bowiem zaliczyć do zdrowej żywności. Nad jej właściwościami wciąż prowadzi się badania naukowe. Do tej pory wykazano, że składniki w niej zawarte mogą przeciwdziałać chorobom nowotworowym. Należy pamiętać, że częste jej spożywanie wypłukuje z organizmu magnez, który jest niezbędny dla organizmu człowieka. Do pozytywnych właściwości kawy niewątpliwie należy chwilowa poprawa pamięci krótkotrwałej oraz podniesienie IQ. Poprawia koncentrację, dotlenia organizm, pozytywnie wpływa na trawienie i krążenie. Poprawia metabolizm, zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór wątroby i jelita, na cukrzycę typu 2, chorobę Parkinsona. Ma właściwości antyoksydacyjne. Negatywne skutki picia kawy wiążą się z kofeiną. Zbyt duża ilość kawy powoduje nerwowość i utrudnia zasypianie. Zaleca się picie do 500 mg kawy dziennie. To równowartość mniej więcej 3 filiżanek. Taka dawka nie jest szkodliwa dla organizmu.
Wspaniałą alternatywą dla kawy i herbaty jest yerba mate. Napój ten przyrządzany jest z listków i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego. Jest to wiecznie zielone drzewo, które w stanie dzikim rośnie na niewielkim obszarze na terenie Argentyny, Paragwaju, Brazylii i Urugwaju. Jest tam uprawiane i eksportowane na cały świat. Trzeba wiedzieć, że yerba mate nie jest herbatą. Pozyskuje się ją z zupełnie innej rośliny!
Proces przygotowania naparu jest całkowicie inny niż kawy czy herbaty. Do naczynia sypie się 3/4 objętości suszu. Pije się ją przez rurkę zakończoną sitkiem zwaną bombilla. Każdą porcję można zaparzać nawet 7 razy. Yerba mate charakteryzuje się bardzo gorzkim smakiem, a zwłaszcza porcja zaparzana pierwszy raz. Do jej szczególnego smaku trzeba się przyzwyczaić. Warto jednak wysilić kubki smakowe, gdyż jest prawdziwą pigułką zdrowia. Poza właściwościami pobudzającymi, doskonale oczyszcza organizm, normuje ciśnienie, zmniejsza objawy zmęczenia, przyspiesza przemianę materii, odżywia skórę oraz zwiększa odporność. Jest bogata w wiele dobroczynnych związków chemicznych, witamin, mikro- i makroelementów. Nieczęsto się zdarza, aby wszystkie te składniki były obecne w jednej porcji pożywienia. Yerba mate jest doskonałym źródłem ich wszystkich.
Obojętnie czy jest się smakoszem kawy, herbaty czy yerba mate, bardzo trudno jest zakupić produkty oryginalne, aromatyczne o wysokich standardach produkcji. Jednym z niewielu miejsc, gdzie są dostępne, jest sklep internetowy skworcu.com.pl. Można tam zakupić nie tylko kawy i herbaty najwyższej jakości, ale również bakalie i przyprawy. Sklep internetowy oferuje również różnorodne mieszanki przypraw, miody, syropy oraz pojemniki do ich właściwego przechowywania. Wszystkie oferowane produkty spełniają bardzo wysokie standardy i na pewno sprostają oczekiwaniom najbardziej wymagających smakoszy.