Jak walczyć z zakwaszeniem organizmu
Wielu osobom towarzyszą nieustannie takie dolegliwości jak bóle głowy, uczucie zmęczenia, bóle stawów, czy problemy trawienne. Na ogół w pierwszej kolejności sięgamy po dostępne w aptece bez recepty środki łagodzące wymienione wyżej objawy, nie zastanawiając się nad ich źródłem. Szukać ich pochodzenia zaczynamy zazwyczaj wtedy, gdy stają się one tak uporczywe, że utrudniają nam codzienne funkcjonowanie. Zdarza się jednak tak, że po wizycie u lekarza i wykonanych badaniach okazuje się, że jesteśmy zdrowi, a mimo to dolegliwości i tak nam dokuczają. Niewielu z nas wie, że ich przyczyną może być zakwaszenie organizmu.
Zakwaszenie organizmu jest skutkiem błędnego trybu odżywiania się. W naszej diecie jest niestety bardzo dużo produktów wysoko przetworzonych. Spożywamy także znaczne ilości mięsa, zbóż i nabiału co negatywnie wpływa na równowagę kwasowo-zasadową naszego organizmu. Dieta alkaliczna, bogata w warzywa i owoce mogłaby ochronić nas nas przed dysfunkcjami w równowadze kwasowo-zasadowej, a tym samym przed różnymi chorobami, do których ono po po upływie pewnego czasu prowadzi.
Różne płyny, znajdujące się w ciele człowieka mają inne pH. Najbardziej kwaśny jest sok żołądkowy, którego pH wynosi około 2. Prawidłowy odczyn krwi mieści się w zakresie pH od 7,35 do 7,45. Mocz natomiast może być lekko kwaśny, lekko zasadowy lub obojętny. Rozbieżność ta jest wynikiem odpowiedzialności nerek za usuwanie z organizmu toksyn i różnych niepotrzebnych substancji. Zakwaszenia organizmu nie powinno się mylić z kwasicą, gdzie zaburzeniom ulegają procesy odpowiedzialne za prawidłowe pH we krwi, płucach i nerkach. Kwasica jest ogromnie niebezpieczna dla zdrowia i życia, bowiem każde odchylenie od prawidłowego zakresu pH krwi może rodzić bardzo poważne konsekwencje zdrowotne. Zakwaszenie organizmu nie jest stanem niebezpiecznym dla zdrowia, gdyż w jego przypadku, mechanizmy normalizujące pH organizmu funkcjonują prawidłowo. Są jednak zmuszone radzić sobie z przetwarzaniem i wydalaniem większej ilości związków zakwaszających, niż w przypadku stosowania prawidłowej diety.
Jak już wcześniej zostało wspomniane, zakwaszenie organizmu jest skutkiem niezdrowego odżywiania się. Podczas trawienia uwalniane są aminokwasy, wolne kwasy tłuszczowe, kwasy organiczne, monocukry, składniki mineralne i witaminy. Te wszystkie elementy są następnie metabolizowane, a od wyniku tego procesu zależy, czy żywność zadziałała zasadotwórczo,kwasotwórczo czy obojętnie. Na to działanie największy wpływ ma zawartość w spożywanych produktach różnych pierwiastków. Fosfor, siarka i chlor posiadają działanie kwasotwórcze, wapń, magnez, potas i sód – zasadotwórcze. Niezwykle ważnymi czynnikami powodującymi zakwaszenie są także: stres, używki, brak aktywności fizycznej oraz głodzenie się.
Objawy zakwaszenia organizmu nie są specyficzne, ale mogą być odczuwane w całym organizmie. W oparciu o jeden czy dwa trudno jest stwierdzić czy to właśnie zakwaszenie, bo tego typu objawy może wywoływać mnóstwo różnych czynników. Jeśli jednak zaobserwujemy występowanie kilku z nich, warto się temu bliżej przyjrzeć. Objawy zakwaszenia organizmu to: notoryczne zmęczenie, stany depresyjne nerwowość, drażliwość, zajady, problemy z trawieniem, podrażnienie dróg moczowych, katar, sucha skóra, łamliwość paznokci, wypadanie włosów i migrujące bóle stawów.
Wielu ludzi zastanawia się, jak można zmierzyć poziom zakwaszenia organizmu. Do zmierzenia poziomu zakwaszenia organizmu może posłużyć papierek lakmusowy do mierzenia pH moczu Holistic. Za jego pomocą należy dokonać pomiaru pH moczu kilka razy w ciągu dnia rozpoczynając od moczu tuż po przebudzeniu. Z wyników należy utworzyć krzywą. Jeśli otrzymaliśmy linię prostą lub lekko wznoszącą, oznacza to, że nasz organizm zmaga się z zakwaszeniem. Wykres osoby prawidłowo odżywiającej się i niemającej problemów z zakwaszeniem będzie miał postać zygzaka, gdyż pH moczu ulega zmianie w zależności od posiłków.
Odkwaszenie organizmu to często niemały wysiłek, gdyż wiąże się niestety z potrzebą zmiany błędnych nawyków żywieniowych. Niezwykle trudno jest zachować zbilansowaną dietę, jeśli przyzwyczailiśmy się przez lata do spożywania niemałych ilości mięsa, fast foodów oraz słodyczy. W takich przypadkach doskonałym wsparciem może okazać się zażywanie minerałów zasadowych Bas Balans Holistic. Produkt ten zawiera mineralne składniki równoważące pH ciała takie jak magnez, potas i cynk. Pomagają one między innymi zredukować zmęczenie, wspierają układ nerwowy oraz prawidłową pracę mięśni. Przyczyniają się do poprawy odporności organizmu, pomagają utrzymać skórę, włosy i paznokcie w dobrej kondycji. Odpowiadają również za prawidłowy metabolizm węglowodanów, kwasów tłuszczowych i witamin. Wszystko to sprawia, że równowaga kwasowo-zasadowa w organizmie zostaje zachowana.
Warto sprawdzić, czy dokuczające nam dolegliwości nie są konsekwencją zakwaszenia organizmu. Dobre samopoczucie, zbilansowana dieta i wspomaganie przemiany substancji kwasotwórczych to najlepszy sposób na zachowanie zdrowia i witalności.